Bespoke Gardens, UK Garden Design, London Garden Designers

Wandsworth garden

Wandsworth garden
Back section
Back section
Hit and miss path
Hit and miss path
View from terrace
View from terrace
Setting out
Setting out
Urn planter as focal point
Urn planter as focal point
Woodland area begining to establish
Woodland area begining to establish

The clients had just moved into a substantial Victorian house with a long and badly overgrown garden. Although the first impulse was to retain as much of the existing planting as possible, the chaotic jungle eventually had to be cleared to make way for an entirely new garden.

 

A full width lawn was required in the majority of the space, providing ample play area for the owners' two toddlers. To avoid the garden ending up feeling very long and narrow, a division was made half way, with two large beds planted with a mix of large shrubs and herbaceous perennials. Over time, the larger shrubs will grow up to screen off the rear section of the garden and hide the garden store. This will make the front part of the garden feel more intimate, but allow the eye to travel the full length of the garden, guided by the sandstone path towards a large urn forming a focal point against an attractive Victorian garden wall.

 

The solution found to deal with a very ugly old concrete wall along the entire left side of the garden, was to secure a high quality open mesh trellis in front of the wall, planted at regular intervals with a mix of climbing plants, which will over time grow to clothe the trellis in leaves and flowers.

 

A path was required to allow access to the bottom end of the garden without having to walk over the lawn but it was felt that a solid path running straight down the garden would accentuate the long and narrow aspect of the space. The solution was to allow the lawn and the path to merge, with a hit-and-miss pattern to the sandstone paving and a path that leads the eye forward towards the focal point, leading to a small seating area for the evening sun.